تاریخچه تشکیل روز کوه نورد در استان فارس

استان فارس یکی از پیشگامان ورزش کوهنوردی در کشور بوده ،‌ بطوریکه در سال 1318 هیئت کوهنوردی فارس به همت تنی چند از علاقه مندان به ورزش کوهنوردی از جمله آقایان حاج حسین معرفت، بهرام چهره نگار  و نادر آرا بطور رسمی تشکیلات کوهنوردی را در شهر شیراز تاسیس کردند. به علت عدم وجود گروههای کوهنوردی،  فعالیت کوهنوردان فارس بیشتر در قالب برنامه های هیئت کوهنوردی فارس خلاصه می شد ، بطوریکه هیئت مذکور به تنهایی نسبت به اجرای برنامه های ورزشی و کوهنوردی اقدام می نمود.بنابراین پس از گذشت چند سال از فعالیت رسمی این هیئت، با تربیت  نفرات کار آزموده و افزایش تعداد اعضا ،  نیاز به تاسیس گروههای کوهنوردی مستقل در بین فعالان این رشته احساس گردید و گروه کوهنوردی تاج شیراز اولین گروه منشعب از این هیئت در سال 1333 به همت جمعی از فعالان کوهنوردی آن زمان تاسیس گردید. گفتنی است گروه کوهنوردی تاج شیراز اولین گروه مستقل در استان فارس و یکی از گروههای قدیمی در سطح کشور است که هم اکنون با نام گروه استقلال به فعالیت خود ادامه میدهد.
در سال 1354 نیز با توجه به افزایش تعداد اعضا و وجود نیروهای کارآمدی چون آقایان حمید کامفیروزی ، بهرام جاوید، حسین نوری ، محمد صادق رفیعی و منصور گلشنی ، گروههای کوهنوردی مستقلی به نام های تنسینگ – دنا- آریا و عقاب از گروه تاج شیراز منشعب گردیدند.
گروه کوهنوردی زاگرس شیراز یکی دیگر از این گروهها بود که در سال 1354  به سرپرستی آقای بهرام جاوید که یکی از مربیان با تجربه هیئت کوهنوردی فارس می باشد تاسیس گردید. این گروه توانست با همکاری باشگاه تاج شیراز و زیر نظر فدراسیون فعالیت مستقل خود را آغاز و با جذب نیروهای جوان در طی سال های متمادی کارنامه درخشانی در فعالیت های ورزشی کوهنوردی از خود به جای بگذارد و فعالیت خود را تا سال 1363 ادامه دهد. یکی از اعضای فعال این گروه سید مجید رضا زاده بود که از کودکی در برنامه های کوهنوردی تحت سرپرستی پدر بزرگوارش (مرحوم سید محمد رضازاده که از عاشقان طبیعت بود) تجربیات زیادی را کسب نمود و اینک در اوج کارآمدی و تجربه در گروه زاگرس به اجرای برنامه های صعود قله، تحقیقات و شناسایی مسیرها و مناطق کوهستانی ، غارنوردی ، و صعود دیواره می پرداخت. مرحوم مجید رضازاده:
در بعد از ظهر سوم آبان سال1356 تعداد 4 نفر از اعضا این گروه به نام های آقایان بهمن ایزدی، مجید رضازاده ، فرهمند کهن چی و مهدی محمودی به سرپرستی آقای بهرام جاوید جهت اجرای برنامه صعود به قله بل اقلید و بازدید از غار ضحاک ارسنجان ، شیراز را به قصد اقلید ترک کردند. در همان روز با راهنمایی یکی از اهالی محلی از غار پلنگ بازدید کرده و شب را در تربیت بدنی اقلید به صبح رساندند.
روز 4 آبان ماه سال 1356  توانستند با موفقیت قله بل را صعود کرده و در روز 5 آبان، گروه اقلید را به سمت ارسنجان جهت بازدید از غار ضحاک ترک نمودند. این گروه جهت دستیابی به غار ضحاک نیز  می بایست از شیب تند سنگی گذر نماید که آنها پس از گذر از این قسمت نسبت به بازدید از غار اقدام نمودند. اما متاسفانه در هنگام مراجعت آقای مجید رضازاده در اثر جدا شدن گیره که به علت بارش باران روز  قبل باعث سست شدن سنگ های مسیر شده بود، در شیب تند سنگی از ارتفاع 15 متری سقوط کرد و متاسفانه علیرغم تلاش همراهان مجید و پزشکان بیمارستان تازه تاسیس ارسنجان ، به علت شدت جراحات و خونریزی مغزی دارفانی را وداع گفت.
پس از رحلت مجید رضازاده، دوستان همنوردش (آقایان بهمن ایزدی ،جعفر شرقی ،جمشید عدلو، رحیم فلاحتی، بهرام جاوید) همه ساله در اولین جمعه آبانماه جهت گرامیداشت خاطره آن بزرگوار در یکی از مناطق کوهستانی مورد علاقه آن زنده یاد دور هم جمع شده و پس از قرائت فاتحه و دادن نذری و همچنین گردآمدن بر سر خاک آن مرحوم یاد و خاطره آن عزیز را گرامی می داشتند.
این حرکت نیکو و انسانی مورد حمایت جامعه کوهنوردی فارس از جمله رئیس هیئت کوهنوردی آن زمان ،جناب آقای رسول عارف قرار گرفت. تا اینکه در سال 1361 به همت آقای رسول عارف و دوستان آن مرحوم  اولین جمعه آبانماه هر سال بعنوان روز کوهنورد فارس، رسماً به کلیه گروه های کوهنوردی استان ابلاغ گردید. در اولین سال اعلام روز کوهنورد ، از کوهنورد فقید مرحوم اسداله ایزد خواه به عنوان پیشکسوت و موسس گروه استقلال شیراز و آقایان حسین معرفت، بهرام چهره نگار و حاج محمد کریم برهانی تقدیر به عمل آمد.
در سال بعد نیز از پیشکسوتان کوهنوردی فارس، آقایان احمد معرفت ، تیمسار کوثری و مرحوم سید محمد رضازاده تقدیر به عمل آمد. از آن به بعد نیز این گردهمایی همه ساله به همت گروههای کوهنوردی استان در یکی از مناطق کوهستانی اطراف شیراز برگزار می گردد.
مراسم چهارمین سال روز کوهنورد با حضور رئیس فدراسیون (آقای آقاجانی): آبان 1364-کوه بمو-مراسم روز کوهنورد
این تجمع و همدلی می تواند جامعه کوهنوردی را هر ساله به سمت ارزش های والای انسانی و پاسداری از ارکان فرهنگ اصیل کوهنوردی سوق دهد . همچنین یکی از ویژگی های این همایش جلوگیری از انحرافات اساسی و پایمال نشدن ارزش هایی است که سینه به سینه و نسل به نسل توسط پیشکسوتان جامعه کوهنوردی به کوهنوردان نسل حاضر منتقل گردیده است.
اعضای باشگاه کوه نوردی بانوان بامداد فارس، روز کوهنورد سال 92:
به طور خلاصه اهداف برپایی این همایش بزرگ توسط پایه گذاران  اولیه و دوستان مرحوم رضازاده عبارتند از:
1-
بزرگداشت تلاشهای ارزنده و آرمانی شهدای کوهستان و نیز گرامیداشت یاد و خاطره آنها بالاخص اولین شهید کوهستان فارس ( شادروان مجید رضازاده).
2- بررسی رشد کمی وکیفی ورزش کوهنوردی استان و مقایسه آن با شاخص های استاندارد کوهنوردی.
3- مرور و بررسی فعالیتهای ارزنده گروههای کوهنوردی استان بالاخص گروههایی که در راستای آرمانهای انسانی ورزش کوهنوردی و نیز اجرای بهترین برنامه های کوهنوردی نقش موثری داشته اند.
4- تجلیل و قدردانی از پیشکسوتان مجرب ورزش کوهنوردی و کلیه کسانی که در طریق گسترش و اعتلای ورزش کوهنوردی و ایجاد هنجارهای اجتماعی و ارزشهای اخلاقی تلاش نموده اند.
5- ترویج فرهنگ اصیل کوهنوردی با تکیه بر آرمانهای انسانی آن به منظور حفظ ارزشهای انسانی ورزش کوهنوردی.
6- انتخاب و قدردانی از کوهنورد نمونه سال از بین پیشکسوتان و جوانان بر اساس شاخص های اخلاق، فرهنگ و منش اصیل کوهنوردی با در نظر گرفتن فعالیتهای ارزنده آنان در طول برنامه های کوهنوردی گذشته.
7- مهیا نمودن بستر فرهنگی و اخلاقی لازم به منظور ایجاد همدلی و اتحاد کوهنوردان و تبادل اطلاعات گروه های کوهنوردی به دور از رقابتهای کاذب.
8- ملاقات جمعی کوهنوردان و دستیابی آنان به تفاهم بیشتر و رسیدن به نقاط مشترک سازنده با تکیه بر خرد جمعی به منظور حفاظت و صیانت از آرمانهای انسانی ورزش کوهنوردی و نیز فراهم نمودن زمینه فعالیت های مشارکت مدار اجتماعی و ورزشی.
9- تبادل نظر و آگاهی از آخرین اطلاعات مربوط به برنامه های کوهنوردی کشوری و برون مرزی به منظور ایجاد زمینه های حضور بیشتر کوهنوردان فارس در برنامه های کشوری و برون مرزی.
10- ترویج فرهنگ صلح و دوستی با طبیعت در طریق ایجاد انگیزه بیشتر به منظور احترام به طبیعت و تلاش برای حفظ منابع و تنوع زیستی و به طور کلی حفاظت از مکان مقدس کوهها.
11- ایجاد زمینه مناسب جهت ارائه فعالیت های هنری، فرهنگی و تحقیقاتی کوهنوردان در قالب برگزاری نمایشگاه های عکس، نقاشی، شعر، مقاله و سایر موارد فرهنگی و هنری.

امید است که هیئت کوهنوردی استان فارس به عنوان مسئول برگزاری این روز باشکوه،
از منحرف شدن این همایش به سمت نقض ارزش های ذکر شده ، جلوگیری نماید.

بدیهی است که گروه های کوهنوردی نیز بایستی با در نظر گرفتن اصول اخلاقی و منش کوهنوردی،
حضوری در خور شأن جامعه کوهنوردی داشته باشند.

منبع: www.overclouds.persianblog.ir

4 دیدگاه دربارهٔ «تاریخچه تشکیل روز کوه نورد در استان فارس»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.