تغذیه مناسب در کوه

با توجه به تغییراتی که ارتفاع روی کلیه سیستم های فیزیولوژیک بدن انسان میگذارد و شرایط نامساعدی که یک کوهنورد و دستگاه گوارش وی با آن مواجه است٬ بحث نوع تغذیه و تغذیه مناسب از مهمترین مقولات علم پزشکی ارتفاع و علم تغذیه است. در ورزش کوه نوردی هیچ سفارش استاندارد و موکدی مبنی بر نوع تغذیه برای کوهنوردان وجود ندارد و مهم ترین اصل ذائقه فرد در ارتفاع می باشد. چه بسا غذاهای بسیار لذیذی که فرد در منزل و در ارتفاع پایین با میل فراوان تناول می کند ولی در محیط کوهستان جزو بدمزه ترین غذاها و عامل بی اشتهایی فرد در ارتفاع باشد. بر طبق این اصل٬ هر فردی می بایست خود رژیم مناسب تغذیه ای خود را انتخاب کند. در کنار ذائقه شخصی فرد٬ رعایت نکات مهمی که در اینجا می آید می تواند به کوهنورد در داشتن یک تغذیه مناسب در محیط کوهستان کمک کند.1ـ استفاده از آب کافی و فراوان در پیش٬حین و پس از پرداختن به ورزش کوهنوردی متعادل کننده کلیه فعالیتهای فیزیولوژیکی کوهنورد است. در یک کوهنوردی سنگین در هر ساعت ۲ لیتر آب از بدن خارج می شود که باید بلافاصله با نوشیدن مایعات کافی جبران شود.
۲ـ بهتر است در حین اجرای برنامه های کوهنوردی از غذاهای مایع و نرم استفاده شود. همچون سوپ ها که علاوه بر تأمین نیازهای تغذیه ای فرد مایعات کافی نیز به بدن فرد می رساند.
۳ـ بهتر است از مواد قندی به گونه ها و طعم های مختلف و متنوع و به تناوب استفاده شود تا ضمن تأمین انرژی مورد نیاز فرد سطح قند خون وی در حد نرمال قرار گیرد.
۴- با توجه به بروزمشکلات تنفسی در حین صعود که ناشی از تنفس هاس سریع و عمیق است استفاده از مواد ترش همچنین به عنوان اشتها آور بسیار کمک کننده است.
۵ـ در حین کوهنوردی و در پی تعریق٬ مقدار زیادی املاح بدن از دست می رود. استفاده از نمک در طول برنامه های کوهنوردی می تواند در ایجاد تعادل الکترولیتی بدن نقش به سزایی داشته باشد. همچنین می تواند از بروز خستگی و کوفتگی مفرط عضلات پیش گیری کند.
۶ـ استفاده از انواع سبزیهاو میوه های تازه و کمپوت شده می تواند از بروز مشکلات گوارشی ناشی از یبوست جلوگیری کند. همچنین استفاده از میوه خشک می تواند در تأمین ویتامینهای مورد نیاز بدن موثر باشد.
۷ـ به طور کلی بستگی به ارتفاع محیط انرژی متوسط مورد نیاز یک کوهنورد با وزن ۷۰ کیلوگرم حدود ۳۵۰۰ تا ۵۰۰۰ کیلوکالری است. که ۶۰ تا ۷۰ درصد این انرژی را باید از کربوهیدراتها(قندها) و ۲۰ تا ۲۵ درصد آنرا از چربی ها و ۱۵ تا ۲۰ درصد آنرا از پروتئینها تأمین کرد.
۸ـ در ارتفاع نباید از قهوه٬الکل٬چای سبز استفاده کرد و بهتر است بعنوان جایگزین از مخلوطی از دوسوم آب و یک سوم از انواع آب میوه استفاده کرد.
۹ـ خوردن یک صبحانه سبک و پرانرژی می تواند پایه یک فعالیت خوب کوهنوردی در طول روز باشد و در ادامه در طول روز هر ۲ ساعت نوشیدن مایعات فراوان (حتی اگر احساس تشنگی نمی کنید) و خوردن میان وعده سبک همچون مواد قندی و پروتئینی می تواند در ادامه روند کوهنوردی در طول روز بسیار مفید باشد.
۱۰ـ رعایت مسائل بهداشتی و استفاده از آب و غذای مطمئن و بهداشتی می تواند تضمین کننده سلامتی شما باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.